AFORISME ŞI CUGETĂRI DESPRE POLITICĂ ŞI OAMENI POLITICI

 

“Orice democrație este imperfectă pentru simplul motiv că nu poate să existe o altfel de democrație decât imperfectă” (L. Boia).

„În sistemul puterii statale, chiar dacă vorbim despre state cu democrație consolidată, se află cuibăriți și ticăloși care urmăresc propriul interes şi cărora nu le pasă că sunt plătiți din banii publici pentru a urmări interesul general”.

„Ticăloşii din sistem se implică nelegal, imoral şi ascuns în urzeala tronurilor”.

„Existența unei puteri organizate, în afara sistemului obișnuit de putere, confirmă existenţa unui stat paralel”.

„Imperfecțiunile sistemului puterii sunt generate de cusurul uman originar, întrucât omul este, la fel ca democrația, cu anumite defecte”.

„Oamenii politici incorecți sunt cetățeni care exercită nelegitim puterea publică”.

„Democrația este un rău necesar, întrucât nu s-a inventat un alt tip de regim politic care să fie apt să o înlocuiască”.

„Democrația și statul de drept se află într-un raport de intercondiționare, fiind imposibilă existența unuia fără ființa celuilalt”.

„Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, ci este complice” (G. Orwell).

„Avem oamenii politici pe care-i merităm”.

„Dacă discutăm despre regimuri politice nedemocratice (dictatoriale, autoritare etc.), atunci ideea de stat de drept este doar o mâzgăleală pe hârtie”.

„Oamenii politici sunt copiii răsfățați ai societății în cadrul căreia au fost votați, astfel că nu pot avea altă plămadă decât cea a alegătorilor”.

„Democrația fără statul de drept: o altfel de dictatură”.

„În multe situații, din perspectivă politică, voința legiuitorului este de fapt decizia (hotărârea) liderului politic care deține majoritatea aleșilor în legislativ sau a unor specialiști”.

„Poporul alege spunând: Dau votul meu celui mai bun dintre cei care candidează”.

„Poporul are întotdeauna dreptate – este afirmaţie sau interogaţie, de la caz la caz”.

„Faptele tuturor oamenilor și mai ales ale principilor, pentru care nu există un alt criteriu de judecată, trebuie privite numai din punctul de vedere al rezultatului lor” (N. Machiavelli – Principele).

“Principele trebuie să se facă în așa fel temut, încât, dacă nu-și câștigă iubirea supușilor, să evite totuşi ura lor” (N. Machiavelli).

„Principele trebuie să fie viclean, ca vulpea, și puternic, ca leul(N. Machiavelli).

 „Unii dintre cei care ajung la putere, indiferent de domeniul în care exercită astfel de prerogative, suferă grav de beţia puterii”.

“De multe ori, cei aflaţi la butoanele puterii, se comportă euforic sau paranoic, fiecare considerându-se stăpânul inelelor”.

„Dintre protagoniştii puterii cei mai periculoşi pentru societate sunt aroganţii paranoici, care, pentru a-şi atinge scopul, sunt în stare să facă orice. Arogantul paranoic este foarte determinat, vanitos şi sfidător”.

„Toţi cei care suferă de beţia puterii au impresia că sunt nemuritori şi intangibili”.

Articole

Lasă un răspuns

Comment
Name*
Mail*
Website*